1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1



Kiliseler ve Manastırlar

Kiliseler ve Manastırlar

Taksiyarhis Kilisesi

Taksiyarhis Kilisesi

Taksiyarhis Kilisesi, 1873 yılında inşa edilmiş ve tam adı Taksiyarhis Ta Camya (Çamlı Manastır). Cunda Adası‘nın merkez kilisesi olan Taksiyarhis, aynı zamanda adanın simgesi konumunda.

Cunda Taksiyarhis Kilisesi, adada yaşamakta olan insanların anlattıklarına göre dünyada bulunan Ortodoks kiliselerinin sabun, zeytin yağı ve zeytin ihtiyacını karşılamakta idi. Aynı zamanda günümüzdeki en sağlam kilise.

Kilisenin çan bölümü, 1920‘li yıllarda öncelikle adada Despot Evi‘nin bulunduğu kısma, ardından da Midilli Adası‘na götürülmüş. 

Görkemli geçmişine ve özgün mimarisine rağmen Ayvalık‘taki pek çok tarihi yapıda olduğu gibi uzun yıllar bakımsız şekilde duran kilise, günümüzde restore edilerek Rahmi M. Koç Müzesi‘ne dönüştürülmüş durumda. 

Müzede sergilenen eserler, tekneden, oyuncaklara, eski otomobil modellerinden, otomobil minyatürlerine, bebek arabalarından, zaman ölçüm aletlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. 

Aya Triyada

Aya Triyada

Aya Triada Kilisesi Ayvalık Kent Merkezi’nde, 1846 Yılı’nda inşa edilmiş 19. Yüzyıl ahşap konstrüksiyonlu Rum Ortodoks Kilisesi’dir. Ayvalık Tarihi Dokusu’nda yer alan aynı döneme ait kiliselerin plan şeması, narteks biçimi ve apsis sayısı dikkate alınarak yapılan sınıflamada tek apsisli, bazilikal plan şemalı ve L formlu nartekse sahip bir kilisedir. Apsis ekseni yola ve kıyıya diktir. 18. ve 19. Yüzyıllarda Ayvalık’ta etkili olan Neo- klasik üslupta ve yöresel malzemeler kullanılarak yöresel yapım tekniğiyle inşa edilen yapı, Batı Anadolu’ya ait kilise mimarisinin oluşmasına katkı sağlayan kiliselerden biri olup Batı Anadolu’daki Rum Ortodoks kiliselerinin son temsilcilerindendir. Ayrıca inşa edildiği dönemin ahşap sanatını günümüzde belgeleyen işçilikli ahşapla kaplı düz tavanı bakımından Ayvalık kent merkezindeki kiliseler arasında tek örnektir. Alt katı düzgün kesme taşlardan yığma teknikle üst katı bağdadi teknikle inşa edilmiş Neo-klasik üsluplu cephelerde kapı ve pencere boşlukları ile simetri ve proporsiyon oluşturulduğu gözlenir.

k6

Panayia Kilisesi

Panayia Kilisesi

k7

Cunda‘da, Bakkal Sokağı‘nın baş kısmında bulunan ve 1850 yılında inşa edilmiş olan kilisenin sadece iki duvarı sağlam durumda. Kilise, İstanbul, Beyoğlu ve Ayvalık‘ta da bulunan Rum Ortodoks kiliselerinden olan Aya Triyada ismiyle de anılıyor.

Ayos Dimitriyos (Ayışığı Manastırı) 

Ayos Dimitriyos (Ayışığı Manastırı) 

k8

Günümüzde Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan alanda bulunan kilise 1945 senesine değin cami, daha sonra da Erkek Sanat Okulu Atölyesi olarak kullanılmış.

Agios Yannis

Agios Yannis

k9

Geçmişte Ayvalık kiliseleri arasında yer alan Agios Yannis, cumhuriyetin ilanından beri cami olarak kullanılıyor. Günümüzdeki ismi ise Çarşı Camii ya da Saatli Camii. 1944 senesinde yaşanan depremde çan kulesi yıkılınca yapı saatiyle anılmaya başlamış.

Ayios Yorgi (Çınarlı Cami) 

Ayios Yorgi (Çınarlı Cami) 

k12

Camiye dönüştürülen Ayvalık kiliseleri içinde bulunan yapı, günümüzdeki Çınarlı Camisi‘dir. Ayios Yorgi, bölgede kilise yapımında sıkça kullanılan ve Sarımsaklı’ya ismini veren sarımsak taşından yapılmış.

Kato Panayia Kilisesi (Hayrettinpaşa Camisi) 

Kato Panayia Kilisesi (Hayrettinpaşa Camisi) 

k13

Günümüzde Hayrettinpaşa Camisi olarak kullanılan kilise, Ayvalık‘ın kurucusu Papaz İkonomo‘nun kimsesiz olan kız çocukları için yaptırmış olduğu “Kız Yetiştirme Yurdu” adlı külliyenin bir bölümüydü.

Faneromeni Kilisesi (Ayvalık Ayazma Kilisesi) 

Faneromeni Kilisesi (Ayvalık Ayazma Kilisesi) 

k14

Ayvalık‘ta, Hüsnü Uğural Stadı’na giden yol üstündeki killise, farklı mimari yapısıyla dikkat çekiyor ve İçinde bulunan su kutsal sayılıyor.

Agios Nikolaos Kilisesi

Agios Nikolaos Kilisesi

Untitled-TrueColor-46

Agios Nikolaos Kilisesi hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Laz Ali tarafından etrafına dinamit konularak yok edildiği söylenmektedir.

MANASTIRLAR

MANASTIRLAR

Çamlı Manastırı

Çamlı Manastırı

1

Cunda Adası‘nın merkezinden yürüyerek ve Pateriça yolunda bulunan Ekşi çeşmenin sol yönünden devam ederek, bir saat içerisinde varılabilir. Yıkılmış üç, dört duvarından görülen mükemmel bir manzaraya sahip olması en büyük özelliği. Denizden yükseltisi 195 m. civarında.

Taksiyarhis Ta Çamia 

Taksiyarhis Ta Çamia 

Çamlı Manastır, Cunda Adası’nın çamla kaplanmış en büyük dağının kuzey yamacında bulunmaktadır, Manastır’dan Edremit Körfezi, Pateriça Koyu, Maden ve Güvercin Adası’nı net bir şekilde görebilirsiniz. Yapım yılı kesin olarak bilinmemektedir. Manastır 1770’li yıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Manastırın bulunduğu arazi 1300 m² olduğu kayıtlarda geçmektedir. Etrafında hala açık olarak bulunan su kuyuları da (sarnıç) mevcuttur.

Ayışığı Manastırı

Ayışığı Manastırı

3

Cunda Adası‘nın kuzey kısmındaki Pateriça yarımadasının en ileri noktasına yapılmış olan Ayışığı Manastırı, dik bir yapıya sahip olan tepenin denizle kesiştiği noktada yer alıyor ve inşa tarihi kesin olarak bilinmiyor.

1771 ve 1795 tarihlerinin manastırda bulunan iki taş üzerinde yazılı olduğu söylenmekte ancak Ayvalık halkının 1771 tarihinde şehirden oldukça uzak olan bu manastırı inşa edecek gelişmişlik seviyesinde olmadığı göz önüne alındığında bu tarihin gerçekçi olmadığı anlaşılıyor. 

Ayos Apostolos Manastırı

Ayos Apostolos Manastırı

Cunda Adası‘na doğru ilerleyen köprüyü geçtikten sonra solda bulunan sahil yoluna dönüş yaptığınızda, 500 m. sonra sağ kısımda yukarıda bulunan küçük tepede yer alan manastır, günümüzde sadece dört duvarı kalmış olan bir yapı.

Ayiu İonnu Tu Podromu 

Ayiu İonnu Tu Podromu 

4

Cunda Adası‘nın hemen karşısında bulunan Tavuk Adası‘nın üstünde inşa edilmiş olan manastırın yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Evstratios Drakos kitabında yer alan bilgilere göre, burada görevli rahiplerin yaptıkları görev tarihleri araştırıldığında, manastırda görev yapan ilk rahip olan Neofitos’un manastırda göreve başlangıç tarihi olan 1677 yılından evvel yapıldığı anlaşılıyor. Manastır ve ada, mücadele zamanında tek kişiye mülk olarak atanmış ancak 1948 yılı Kasım ayının bir gecesinde bilinmeyen bir sebeple dinamit ile tahrip edilmiş. Günümüzde manastırın temel yapıları dışında kilisenin kuzey ve güney duvarlarının çok az bir kısmı bulunuyor.

Ai Dimitri Manastırı

Ai Dimitri Manastırı

5

Cunda Adası‘nda ilk yerleşim yeri olan mahallenin doğu yönünde, denizden 40 metre yükseklikte bulunan iki değirmenin arasında yer alıyor. Dolgu bir arazi üzerinde inşa edilmiş olan manastırın inşasında kullanılan yöresel granit taşlarından adada inşa edilen ilk iki manastırdan biri olduğu anlaşılıyor. Günümüzde sadece duvarları ayakta kalan kilisesinin üzeri tuğla kemer sistemi şeklinde örülmüş ve o kemerin üzerine de ahşap çatı yapılmış. 

Ayvalık Gezisi

Tarihi Yerler

Adalar

Koylar ve Plajlar

Camiler

Kiliseler 

ve Manastırlar

Turlar