1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Camiler
Camiler
Saatli Camii (Agia Ianni Kilisesi)
Saatli Camii (Agia Ianni Kilisesi)
Ayvalık’ın merkezinde (İsmet Paşa Mahallesi) anıtsal mimarisi, çan kulesi ve üzerindeki saatle dikkati çeken eser, günümüze ulaşan tarihi yapılardandır. Kaynaklarda 1850 yılından sonra yapıldığı düşünülen mimarinin, kilise olarak inşa edildiğini ve Agia Ianni (Aya Yanni) ismiyle tamamlandığını belirtmektedir. Yapı, 1928’de cami olarak kullanılmaya başlanmış ve üst kısmına ilave edilen saatten dolayı “Saatli Cami” olarak anılmıştır. Saatli Cami, tarihi mimarisinin estetiği ve gücü ile ziyaretçilerini günümüzde de hayran bırakmaya devam etmektedir.
Çınarlı Camii (Agia Torgi Kilisesi)
Çınarlı Camii (Agia Torgi Kilisesi)
İlçe merkezinde bulunan cami, 19.yy’ın ikinci yarısında Ayvalık’ta oturan Rumlarca yapılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra camiye çevrilmiştir. Ayvalık‘ta bulunan tarihi yapıların en görkemlisi olarak tanımlanan eser, göz alıcı bir mimariye sahiptir.Mimarinin planı, Aya Yanni Kilisesi ile uyumlu olup, kubbeli haç planlıdır. Moloz ve kesme taş malzemesiyle yapılan yapının planı dikdörtgendir İkiz pencereler, zarif sütunlar, sarımsak taşından yapılmış olan dış cephe oldukça etkileyicidir. Uzmanlar, cephe duvarlarının ortasında bulunan merdivenli ön giriş mekânlarının, Antik Dönem mimari izlerini yansıtacak şekilde yapıldığını; iç mimarideki süslemelerin Barok tarzda olduğunu belirtmektedirler.
Hamidiye Camii
Hamidiye Camii
Sultan Abdülhamit tarafından Ayvalık’ta yaşayan Müslümanlar için yaptırılmış, farklı mimarisi ile dikkat çeken özel bir yapıdır. Osmanlı döneminde Ayvalık’ta yaptırılmış tek camidir. Osmanlı mimarisinin merkezi kubbeli kübik cami planı ve antik mimarinin alınlıklı tapınak planı birlikte sunulmaktadır. Ayrıca Hamidiye Cami’nin mimari tarzıyla Osmanlı camileri arasında benzersiz yapıda olduğu belirtilmektedir.
Hayrettin Paşa Camii (Kato Panaya Kilisesi)
Hayrettin Paşa Camii (Kato Panaya Kilisesi)
Ayvalık’ta bulunan tarihi yapılar arasında sadeliği ile dikkat çeken eser, kilise olarak yapılmış olup, 1928’den sonra cami olarak kullanılmıştır. Bazilikal planlı kilise yapısı, oldukça sade, basit ve süslemesizdir. Sütun ve kemerlerle oluşturulmuş girişi ve yuvarlak pencereleri ile kendine özgü bir görünüm sergilemektedir. Uzmanlar, eserin yapıldığı dönemlerde dini eğitim amaçlı olarak kullanıldığını belirtmektedirler.
Küçükköy Merkez Camii (Aya Athanasiah)
Küçükköy Merkez Camii (Aya Athanasiah)
Merkez cami, açık sade planlı, iç mekanındaki renkli kabartma süslemeleri ile dikkat çekicidir. Kilise olarak yapılan mimari, daha sonra cami olarak kullanılmıştır.
DİĞER CAMİLER
Sahilkent Camii
Sahilkent Camii
Armutcuk Camii
Armutcuk Camii
Ayvalık Sanayi Camii
Ayvalık Sanayi Camii
Methem Kunduzcu Camii
Methem Kunduzcu Camii
Fatih Camii
Fatih Camii
Mehmet Yereli Camii
Mehmet Yereli Camii
Ayvalık Gezisi