1
1
1
1
1
1
1
Yaşayan Tarih Ayvalık
Yaşayan Tarih Ayvalık
Yapılan araştırmalardan geçmişi M.Ö. 330 yıllarına kadar uzandığı anlaşılan Ayvalık, İlkçağda Misya, Hititler, Frigler, Lidya, ortaçağda Roma ve Doğu Roma İmparatorluğu, 14. yüzyıldan itibaren de Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir.
Ayvalık, UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde
Anadolu‘da 19. yüzyılda zeytine dayalı endüstrinin geliştiği bir kent olarak öne çıkan Ayvalık‘ın tarihi zeytinyağı fabrikalarınının oluşturduğu Endüstriyel Peyzajı, 2017‘den beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer almaktadır.
500 yaşın üzerindeki yüzlerce adet ağaçla birlikte 2.500.000 ağacın oluşturduğu zeytin ormanına sahip Ayvalık coğrafyası; Akdeniz‘e özgü endemik türlerden Yellice Adası, Centaurea Acicularis ve Campanula Lyrata’lari barındıran karasal özellikleriyle birlikte; yine Akdeniz‘e özgü endemik türlerin Ege’ye yayıldığı kızıl mercan gibi yelpaze mercanlar ve deniz çayırlarından oluşan denizel türleri; denizle kayanın buluştuğu kıyılarındaki tuzcul çayırları, kıyı kumulları ve flamingo, angıt gibi göçmen kuşlara ev sahipliği yapan tuzlaları ve tüm bu özelliklerin yayıldığı Alibey (Cunda) Adası dâhil olmak üzere toplam 22 adadan oluşan takımadaların kıyı ve denizle birlikte ördüğü morfolojik özelliklerin yarattığı doğal ve estetik güzelliklerin birlikte bir bütün oluşturduğu olağanüstü bir değere sahiptir.
Ayvalık sokakları
Ayvalık‘ın birbirinden renkli, tarihi evlerle dolu ve muhteşem bir atmosfere sahip sokakları sizi resmen içine çekiyor. Sokakları gezdiğinizde Ayvalık insanlarının sıcaklığını ve yapılardaki tarihi kokuyu hissedeceksiniz.
Ayvalık nerede?
Çam ormanları ve Zeytin bakımından zengin olan ilçe Ege Denizi kıyısında olup, Ayvalık Adaları adı verilen takımadalara sahiptir. Ayvalık‘ın kuzeydoğusunda Gömeç, güneyinde İzmir iline bağlı Dikili ve Bergama ilçeleri, batısında ise Ege Denizi bulunduğu için konum olarak muhteşem bir yere sahiptir.
Ayvalık Turu